Egy eltűnt mocsár nyomában
Feltöltve
2015.03.05
Megnézték
4174
Videó címkéi
mocsár, Érmellék
Videó leírása
Az Ér nagy, álmos, furcsa árok,
Pocsolyás víz, sás, káka lakják.
De Kraszna, Szamos, Tisza, Duna
Oceánig hordják a habját.

Ady Endre, aki a hepe-hupás vén Szilágy szülöttének nevezte magát, bő száz évvel ezelőtt írta le ezeket a sorokat. Akkor még nem volt honnan sejtenie, hogy hat évtized múltán olyan változások kezdődnek el az Érmelléken, amelyek végképp megváltoztatják a táj arculatát.

Egy eltűnt mocsár nyomában címmel az Érmellékről készített dokumentumfilmet a Váradvideó stábja, melyet most szeretettel ajánlunk szíves figyelmükbe. Forgatókönyíró-szerkesztő: Hevesi Zoltán, főmunkatárs: Cseke Péter, rendező-operatőr: Villányi Zoltán
Hozzászólások
Hozzászólok
Dr.Tóth Kálmán Miklós írta:
2015.03.06 20:13
Nagyon szép,gyermekkoromra emlékeztet.Gratulálok.
Heit Julianna írta:
2015.03.06 21:30
Nagyon szép,köszönet érte. Gratulálok.
TGP írta:
2015.03.07 21:32
Az Érmellék bemutatása nagyon jól sikerült.
Hiányolom viszont, hogy az egyetlen érmelléki, szalacsi kőhidat (feltűnik ugyan a bemutatóban) de meg sem emlitették.
Pedig az az ér hozzátartozó része.
Veres Noémi írta:
2015.08.02 16:12
Ennek a videónak, gondolom, folytatása is lesz, remélhetőleg az újraélesztett lápot is megmutatjátok majd! Nagyon jól sikerült, gratulálok az egész csapatnak! U.I.: a TGP által említett híd Bihar megye egyik legrégibb közúti építménye, az 1700-as évek végén épült, talán majd a következő ismeret-, tudomány és kultúraterjesztő videóban viszontláthatjuk.
Dávid József írta:
2015.09.11 10:55
Nagyon tetszett, érdekes szép film !
Dr Vári Emma írta:
2016.01.03 14:32
Gratulálok az ötletadónak,szerkesztőknek,közreműködőknek! Nagyon szép,megható.Az otthon eltöltött szép évek emlékként újra élnek.
Szabó László írta:
2016.01.04 11:23
Nagyon szép, itt születtem, 30 évet itt éltem. Mindig örömmel gondolok vissza az ott eltöltött évekre.
Tusa Ágnes írta:
2016.05.03 20:29
Tudományos szempontból nagyon értékes,látványosságával nem mindennapi dokumentumfilmet készített a stáb.Köszönet érte mindazok nevében,akiknek jelent valamit ez a táj!-Nekem sokat jelent.Ott születtem,ott éltek,dolgoztak nagyszüleim,szüleim és jómagam is36évet.-A filmben elhangzott,hogy az Érmellék területének meghatározása nem egyértelmű.Talán ezért maradt ki Érmihályfalva,az Érmellék fővárosa, a Nótáskapitányról híres Érsemjén,vagy aTóth család gyújteményéről egyre ismetebb Érkörtvélyes.-A diószegi múzeum alapítása kapcsán meg lehetett volna említeni,hogy az Érmelléknek volt már egy múzeuma,a mihályfalvi dr. Andrássy által alapított,amelyik külföldön is híres volt.-Mindezeket csak azért jegyeztem meg,mert már nem sok olyan ember van,akik szemtanúi voltak e táj régi képének és életének.Személyes jó ismerőseim voltak sokan akik tettek valamit az érmellékért:dr Andrássy,Kováts Lajos, az öreg Gönczy mérnök úr.-Most Gavrucza tiszteletes úr szívhezszóló mondataihoz csatlakozva,megerősítem abban hogy nekem is azt jelenti az Érmellék,mint Neki,egy darabot a hazából.-Köszönettel: Tusa Ágnes
Váradvideó írta:
2018.07.13 06:59
Köszönjük az észrevételeket. A filmnek egy jól meghatározott célja volt, elsősorban természetvédelmi céllal készült és a megrendelő azt kérte a helyreállítást menetét, lehetőségeit mutassuk be, azonkívül meghatározott időtartama volt, ezért nem fért bele minden, amit a kedves hozzászólok megemlítettek. Köszönjük megértésüket.
Partnereink:
 
nagyvárad videoportál  | 2014
powered by EMERiGOS
web design