Váradi buddhisták
Feltöltve
2010.12.02
Megnézték
7272
Videó címkéi
buddhizmus, buddhisták, közösség, meditáció
Videó leírása
A boldogsághoz való utat keresi a váradi maroknyi buddhista közösség, mely a rendszerváltás után alakult. A váradi elvonuló központban, a természetben tartanak meditációkat, a külső zavaroktól mentesen, ingerszegény környezetben. Egy világi közösség, hétköznapi emberek. A buddhizmus egy tükröt mutat az emberek elé, a váradi közösséghez csatlakozókat, a buddhista életfelfogás és egy cél, a boldogság keresése ragadta meg.
Hozzászólások
Hozzászólok
Nagy Sándor írta:
2010.12.10 08:20
Nagyváradon több kisebb-nagyobb buddhista közösség is létezik. Vannak amelyek a rendszerváltás korszakához vezetik vissza magukat és vannak újabbak is. Nincs is ezzel semmi gond.
András Géza írta:
2010.12.10 11:21
Szerintem jó dolog, hogy vannak Nagyváradon buddhista közösségek. Nekem személy szerint az a buddhista közösség a legszimpatikusabb, amelynek székhelye a Petőfi park 13-szám alatt található.
Tóth Attila írta:
2010.12.10 13:08
A Petőfi park 13-i buddhista meditációs központ hivatalos honlapján a www.buddhizmus-nagyvarad.ro website-on szép képek is vannak. Minden nap tartanak nyilvános meditációs programot este fél héttől, vasárnap pedig délután 4 órától. Kedves és intelligens emberek fogadják ott az érdeklődőket már a kilencvenes évek elejétől.
M. István írta:
2010.12.10 13:23
A www.buddhizmus-nagyvarad.ro térképet is tartalmaz, hogy hogyan lehet eljutni a Petőfi Park 13 szám alatt található nagyváradi meditációs központhoz.
V. Gabor írta:
2010.12.10 13:47
Bár létezik sok kis közösség vagy csoport, véleményem szerint a buddhizmust nagyváradon igazán emblematikusan a Petőfi Park 13 képviseli. Az egy reprezentatív, jól szervezett meditációs központ. Az ott található buddhista közösség az ami számomra igazán megnyerő. Már vagy húsz éve működik, tapasztalatuk igazi érték.
filozófus írta:
2010.12.10 14:31
A nagyváradi buddhista meditációs központ, mármint a Petőfi park 13, komoly könyvtárral is rendelkezik. Az egyetemen kellett írjak egy szakdolgozatot. Tőlük kölcsönöztem megbízható, hiteles szakirodalmat. Bárki kölcsönözhet onnan könyveket a buddhizmusról, függetlenül, hogy milyen világnézeti háttérrel rendelkezik. Egy meditációra is bárki bemehet, ingyen, bérmentesen, akárcsak szemlélődőként, hogy lássa mit is csinálnak a buddhisták.
bihari írta:
2010.12.10 15:47
A nagyváradi Petőfi park 13-i buddhista közösség vezetői - egy nagyon kedves pár - világi foglalkozását tekintve jogászok. A közigazgatási jog szakértői. Gazdag élettapasztalattal rendelkező emberek, akik nem csupán elméleti buddhisták. Élik is a tant, a mindennapi életben tevékenykedve. Érdemes tanulni tőluk. Így gondolom.
lukacs zoltan írta:
2010.12.10 17:09
Engem is erdekelt volna a meditacio,es nehany alkalommal el is jutottam a petofi parkhoz,de senki nem ment be es el is ment a kedvem az egesztol.inkabb otthon egyedul meditalgatok.
Balogh Tibi írta:
2010.12.10 21:16
Kedves L. E., magam is akárcsak sok más barátom elmentünk a Petőfi Park 13-i meditációs központba és egy fiatalos, barátságos közeget találtunk. Vissza is fogunk oda térni mindég! Ha valami igazán érdekel, akkor bekopogunk, becsengetünk, hogy halló itt vagyunk, érdekel az adott dolog, jelen esetben a meditáció.
Péter Bonyhay írta:
2010.12.11 12:04
Teljesen mindegy hogy hol meditálsz, lényeg hogy csináld. Viszont a filmecskében szereplő szanga az egyedüli Váradon amelyk élvezi Láma Ole Nydahl támogatását és irányitását.
Papp Attila írta:
2010.12.11 15:29
Teljes nevén a Nagyváradi Gyémánt Út Buddhista Meditációs Központ, amely a Petőfi park 13-szám alatt található, az 1993-as év során különböző alkalmakkor is meg lett áldva Láma Ole Nydahl, a felesége Láma Hannah Nydahl valamint a butháni királyi család tanítója, a bhutáni király feleségének nagybátyja, Lopön Csecsu Rinpocse által is. Tanuja voltam. A Petőfi parki központ számomra már bizonyított. Egy igazi etalon lehet mindenkinek, bárki is magyarázzon bármit.
Géza írta:
2010.12.11 15:43
Az évek során közben alakulgattak még kisebb közösségek, egyik vagy másik nagyváradi mellékutcában, tömbház lakásban, vagy akár dohos, alagsori helységben. Volt, amelyik Láma Ole Nydahlra hivatkozott és volt amelyik nem. Azonban az egyetlen olyan nagyváradi buddhista közösség, amely az évek során állta a sarat, és mind a mai napig töretlenül fennmaradt, az a Petőfi park 13.
kritikus szemlelo írta:
2010.12.11 15:51
Sajnos a filmen szereplo emberek beszédjében túl sok az Ö illetve a beállított pózolás. Az elején meditációt vezeto szemüveges ember pedig, ha megfigyeljük, elröhögi a szöveget . A román kislany igyekezete viszont, aki bar tori a magyart, de mégis próbál szólni par szót, dicséretes igyekezet, de nem meggyőző.
a. andi írta:
2010.12.11 15:57
Valóban gáz.
Juscsák Tivadar írta:
2010.12.11 16:00
Ajánlanám a fentiekben oly támadólag fellépő "úriemberek" figyelmébe Láma Ole Nydahl szervezetének honlapját. Én kiváncsiságból megnéztem és Nagyváradnál nyoma sincs rajta Petőfi parki központnak :
http://www.diamondway-buddhism.org/default.asp?col=05&t=centerlist.htm&CenterID=307
Erdõs Ilona írta:
2010.12.11 16:11
A filmen ezek is csak teritenek. Az ilyen vagy olyan kis csoportocskabol szerintem mindegyik csak fizeto kozonsegre ahitozik, bar lehet hogy csinalnak az elejen egy-ket ingyenes reklam eloadast vagy meditaciot. Masreszt pedig meg kell vallani, hogy talan a Petofi park 13 az amely mindeg is ingyenes volt es talan nekik elhivatottsaguk es motivaciojuk is van. Ok varosunk tarsadalmaba teljesen beilleszkedtek.
Kovacs I. Sandor írta:
2010.12.11 16:24
Kedves Tivadar, remelem nem haragszol, de ez gagyi, porhintes. Kismillio hivatalos, felhivatalos, kulfoldi vagy belfoldi honlapra lehet feltenni ilyen vagy olyan cimeket. Az adott embereket kell megnezni a helyszinen. Az interneten sokminden irrelevans.
Márton Ilona írta:
2010.12.11 16:32
A Petõfi park 13 számomra a leg hitelesebb buddhista közösség. Méltón képviselik a tanítások 2500 éves töretlen átadási vonalát. Tapasztalt buddhista gyakorlók és õszinték is.
Kivancsi írta:
2010.12.11 16:40
Számtalan honlapon van utalás a Petőfi park 13-i buddhista meditációs központra: www.buddhizmus-nagyvarad.ro , www.gyemantut-nagyvarad.ro , www.buddhizmus.ro , www.gyemantut.ro , www.gyemantut-buddhizmus.ro , www.budism.ro , www.budism-caleadediamant.ro , www.karmapa.ro ,es meg lehetne sorolnisokaig. Szinte vég nélküli listán keresztül
Tamás írta:
2010.12.11 16:45
Az az igazság, hogy csak a Petőfi Park 13-i közösség rendelkezik az erő és a bölcsesség nyugalmával, a többi kis csoportocska egytől egyig nekem frusztráltnak tűnik. Mindent támadásnak vélnek és mindent nagyon személyesre vesznek, mintha csak körülöttük forogna a világ. Ez a véleményem.
Péter Bonyhay írta:
2010.12.11 20:24
Kedves Kádár Józsika (azaz mindenki aki a Petőfi park 13-at reklámozza és magasztalja), ezennel nyilvánvalóvá vált mindenkinek miért is kérte meg Önt Láma Ole hogy ne foglalkozzon emberekkel és ne tanitson, hanem a saját karrierjét épitse. Ezért nevezett ki a Láma mást a Váradi szanga képviselőjének és ezért élvezi a filmben szereplő csoport a Láma támogatását. Bár sok álneven szólt hozzá a filmhez, el kellene gondolkoznia komolyan hogy miért is nem vállalja valaki a saját nevét egy egyszerü vélemény nyilvánitásnál. Kivánok minden jót Önnek és kedves Feleségének.
Kovacs Laszlo írta:
2010.12.11 20:48
Hu, ez asztan a kisegyhazi csoportok szemelyeskedese (hogy ne mondjak szektat)! En ismerem Kadarekat, becsuletes tiszteseges emberek, nagy tudasuak, koztiszteletben allo nagyvaradi emberek. Kadar jozsef sokoldalu, intelligens ember es tudomasom szerint joban van a Bonyhai neven bemutatkozo allampolgar altal emlitett Lama Ole Nydahllal. Ha a buddhizmusrol erdekel valami informacio, en a Petofi park 13-hoz fordulok.
picur írta:
2010.12.11 21:01
Elmentem par magat buddhistanak vallo koyosseghez vagy azt hiszaem szongvanak nevezik tibetiul. Mindegyik cask azt bizonygatta, hogy a lama oket szereti jobban mint a masik csoportot, es hogy ok az egyeduli egy igaz buddhista kozosseg. A Petofi parkhoz bevallom,meg nem jutottam el, de mostmar kivancsilettem ok mit mondanak
bartha sandor írta:
2010.12.11 21:19
Lássunk tisztán, szerintem sokan azért alapítanak kis buddhista közösségeket, hogy elnyerjék valamely láma, guru, szervezet vagy bepalizott helybeliek anyagi támogatását akárcsak az amerikai szekták esetében láthatjuk. A legfőbb baj csupán az,hogy az anyagias szélhámosok az őszinte buddhistak jóhírét is aláássák.
Magyar Attila írta:
2010.12.11 21:30
Minek annyi buddhista közösség? A Petőfi park 13-szám alatti meditációs központot Nagyvárad lakossága és népe már elfogadta, mint a helyi közélet egyik gazdagítóját, amely már két évtizede működik. Minek a buddhistákat is megosztani?
Manci néni írta:
2010.12.11 22:57
Kedveskéim, én egy kálvinista idős asszony vagyok. Megboldogult uram, Isten nyugosztalja, presbiter volt és református hitemen nem kívánok változtatni. A nagyváradi buddhista közösség vezetőjét, Kádár József ügyvédurat a néptanácsnál ismertem meg, szeptemberben, amikor egy beadványt kellett megfogalmazzak a gazdasági ügyosztályhoz. Teljesen önzetlenül segített rajtam. Büszkék lehetnek rá a buddhisták, hogy egy ilyen nagyszerű ember a vezetőjük. Áldja meg a Jóisten!
Nelly írta:
2010.12.11 23:32
Gratulalok Manci neninek, egyreszt azert mert van otthon szamitogepe internettel, masreszt azert mert szombat este 11kor meg van energiaja netezni! :)
Es egy uzenet annak aki ugyanarrol az IP cimrol irta a hozzaszolasok 90%-at, hogy ahanyszor 'hozzaszol' legalabb annyiszor nezze is meg a filmet. :)
janitata írta:
2010.12.12 00:23
Én, azt hiszem vagy három éve a Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében hallgattam meg Kádár József jogász úr egy előadását a Nemzetiségi és kissebségi jogok Európában címmel. Érdekes volt, jól kidolgozta a témát, mindenki elégedett volt. Egy hiteles, precíz ember. A buddhisták büszkék lehetnek rá és biztos vagyok benne, hogy hitelesen tolmácsolja Buddha tanításait. Magam nem vagyok buddhista, de ha az lennék, biztosan csakis a Petőfi parki közösség és központ jöhetne nálam számításba.
Egyébként 73 éves nyugdíjas gépészmérnök vagyok és ilyenkor, szombat esténként chatelunk a neten a Berlinben élő unokákkal.
Péter Bonyhay írta:
2010.12.12 11:01
Kedves Mindenki, ezennel részemröl tárgytalannak tekintek minden további vélemény nyilvánitást a témárol. Szeretném ha tényleg annyi ember érdeklődne a téma iránt amennyien megnézték a videot és legalább annyian megpróbálnák megérteni Buddha tanitásait, mert mindenkinek csak előnyére válhat. Teljesen mindegy ki hol meditál, ha találkozik a Tanitásokkal, akkor előbb vagy utóbb eléri a kivánt célt. Mindenki cselekedjen a legjobb belátása szerint, és ez az egész életére befolyással lesz.
Egri László írta:
2010.12.12 17:37
Nekem nem mindegy, hogy ha a buddhizmusról akarok kapni hiteles információkat, hova fordulok. Csakis komoly, tapasztalt és őszinte gyakorlókhoz, akik nem menekülnek a világtól, hanem irányítják életüket, a társadalomban tevékenykedve. A Petőfi Park 13 egy ilyen buddhista közösség és garantáltan nem a pénzemet akarják.
bodnar istvan írta:
2010.12.12 18:19
Valóban nem mindegy. A buddhizmus nem otthoni köldöknézegetés. Ha pedig egy közösséget keresünk, ahol igazi barátokra találhatunk, akkor szerintem az a Petőfi park 13. Önzetlen, közvetlen és nagy szaktudással rendelkező emberek.
nemzetféltő írta:
2010.12.17 13:54
A filmen nyilatkozókat ismerem, a nőt valódi nevén Ada Cristina Bojan-nak hívják. A nyár elején a Gekko klubban egy asztaltársaságnál beszélgettek egy vagy két magyarországi barátjukkal közösen. Azt ecsetelték, hogy hogyan vegyék teljes irányításuk alá Nagyvárad buddhista életét és, hogy hogyan „lőjenek ki” minden potenciális konkurenciájukat. Latolgatták ki jelenti terveikre nézve a legnagyobb „fenyegetést”. Nekem úgy tűnt, hogy leginkább a Petőfi park 13 szúrja a szemüket, de szidtak még egy csoportot a December 1 tér környékén is, ahonnan tulajdonképpen kiszakadtak, és amely másik csoport pedig a Petőfi parkból szakadt ki még korábban. Mindez csupán egy szappanoperába illő röhej lenne, de ami igazán aggasztó, az az volt, hogy Ada Cristina Bojan arról győzködte a határ másik oldalán lévőket, hogy indítsanak lobbyt nemzetközi szinten annak érdekében, hogy Romániában román nevűek képviselhessék hivatalosan a buddhizmust. A magyarokat fokozatosan be kell olvasztani és egyre inkább román nemzetiségűekkel kellene feltölteni a buddhista közösséget, mert Romániában élünk és ez lenne a természetes és akkor több embert is be lehetne vonni a buddhizmusba. Nagy megdöbbenésemre a magyarországiak is helyeseltek Bojannak.
Levi írta:
2010.12.17 13:58
„Lupul numai parul schimba.” A farkas csak a szoret vedli (termeszetet nem).
Dzogcsen buddhista írta:
2010.12.18 01:59
Az eddig itt filmen vagy hozzászólalásokban említett buddhista közösségeken kívül meg kell említeni egy teljesen másik, azaz a nagyváradi Dzogcsen buddhista közösség e hétvégi különleges programját. 2010, december 18 és 19: 10.00 órai kezdettel John Reynolds Láma Vajranatha: Tibet ősi tradíciója és annak hatása a későbbi buddhista iskolákra. Előadás a buddhista tanokról és annak hatásairól. Helyszín: Nagyvárad – Posticum, Teiului utca. Belépő mindkét napra: 10 ron.
Pintér Gyõzõ írta:
2010.12.18 02:10
Valamikor a kilencvenes években alakult egy zen buddhista közösség is Nagyváradon. Nem tudom, hogy még léteznek-e. Talán igen.
Németh László írta:
2010.12.18 12:35
A Dzogcsen buddhizmus egy jó dolog, csupán a gond ott van, hogy ezzel az elnevezéssel a tibeti ősvallás a Bon vagy Bön hívei is gyakran takaróznak. Ezt a sámánisztikus ősvallást a hetedik században a buddhizmus váltotta fel Tibetben, majd egy olyan király került hatalomra, aki a régi vallás híve volt és legyilkoltatta a buddhistákat. Halálát követően visszatért a buddhizmus Tibetbe. A tibeti sámán ősvallás, a bön részéről bevett gyakorlat volt a véres állat áldozatok bemutatása valamint csecsemőket is áldoztak. Fő jelképük a horogkereszt, vagy tibeti nyelven yondu volt, ami egyébként a buddhizmusban is feltünik mint szerencsés jel, de mellék szimbólum. A sötét és véres bön sámánizmust a buddhizmus felvétele törölte el hivatalosan. Titokban azonban fennmaradt. Nem mind jó ami Tibetből jön.
kelemen tibor írta:
2010.12.18 12:57
A buddhizmus előtti, sötét bön vallás megmaradt követői manapság külsőleg buddhista szerzetesi ruhát is gyakran használnak, illetve buddhista külsőségeket. Leghirhedtebb nyugati beavatottjaik a XX. században következők voltak: Reinhard Heydrich, Rudolf Hess, Hremann Göring, Heinrich Himler és Adolf Hitler.
Pintér J írta:
2010.12.18 13:51
A Bön vallás hívei gyakran úgynevezett Tibeti kulturális napok rendezvénysorozat köntösébe csempészve reklámozzák kultuszukat. Az emberek buddhizmus iránti szimpátiáját is kihasználják, ismert buddhista szakkifejezéseket használva. A valóságban azonban teljesen másról van szó. A buddhista józan, tudatos életvitellel jut el a dolgok végső természetének felismerésére elérve a megvilágosodást, még a bön hívő sámán drogokat és etnobotanikai szerereket használ, hogy révületbe essen, amit ő magasabb tudatállapotként könyvel el, valójában pedig nem az. A buddhizmus egyértelműen ellenzi a drogok, etnobotanikai szerek és egyáltalán bármilyen tudatmódosító szerek használatát. Aki korábban droghasználó volt, az a buddhizmus útjára való belépéssel ezeket azonnal el kell hagynia, vagy amennyiben ez magától nem megy, orvosi segítséghez kell fordulnia, különben nem válhat buddhista gyakorlóvá.
gondolkodó írta:
2010.12.19 03:25
A filmen látható csoport igényt formál arra, hogy tükröt mutasson másoknak. Saját maguk azonban néztek-e már bele?…
Endrõdi Miklós írta:
2010.12.19 03:34
Tükör vagy inkább trükk-kör?
M Antal írta:
2010.12.19 04:02
A filmben pózoló valódi nevén Ada Cristina Bojan nevű hölgy, akit egy korábbi hozzászóló is ismer, nem volt hajlandó felvenni gyermeke apja, azaz a filmben szereplő másik személy nevét, mert neki már van egy tájainkon jól csengő. Nem kell neki a magyar családnév. Az ő buddhista közösségükbe folyamatosan belépők elrománosítását szorgalmazza, mivel a románoké a jövő, a magyarok Nagyváradon úgyis előbb utóbb kihalnak. Saját magát csupán gyakorlatiasnak tartja, a filmben bár erősen törve a magyart, de megszólal magyarul, bizonygatva - azoknak akik még nem ismerik -, hogy ő tulajdonképpen nem is soviniszta.
Magyar Norbert írta:
2010.12.19 04:26
Amúgy magyar tagjaikban is jelen van a nemzetbomlasztó, nemzetfeláldozó térítési machiavellizmus tendenciája. Ez minden, csak nem buddhizmus.
Vári Zsolt írta:
2010.12.19 05:31
Szerintem nem kell hozzá nagy jóstehetség előre megmondani, hogy ez után a sok komment után ellenállhatatlan reagálási kényszert fognak érezni egy újabb, magyarázó-magyarázkodó propaganda anyag bemutatására, ilyen vagy olyan formában, amelyen ismét csak csűrik-csavarják a szót, nagyszerűségüket bizonygatva vagy azt, hogy ők mennyire közülünk valók és mennyire jó buli csatlakozni hozzájuk, bla-bla-bla ö-ö-ö, stb. De már sokan, mint ahogy a mondás tartja: „Ismerjük mi a Fakót, hogy milyen jó hámos.”
M. László írta:
2010.12.19 05:38
Vânt.
Jutka írta:
2010.12.23 14:13
Latom Jozsi megint sikerult hulyet csinalnod magadbol. GRATULALOK!!!!
tényfeltáró írta:
2010.12.25 16:28
A dolgok tisztázása végett lássuk, kiknek a nevén van telekkönyvezve a filmben említett váradhegyaljai buddhista elvonulási központ.
1. György Károly – a Román Kommunista Párt propagandaagitátora, aki bukaresti Ştefan Gheorghiu kommunista pártfőiskola keretében kapta a kiképzést, hogy hogyan kell elkollektivizálni az emberek maroknyi földjeit is. A kommunista állami szervek többször is kitüntették ez irányú tevékenységéért. A hetvenes évektől Bihar község Ceauşiszta párt elsőtitkára és polgármestere, egész a rendszerváltásig.
2. György Katalin – az előbb említett neje, pappírforma szerint a régi rendszerbeli (1989 előtti) ICRTI nevű külkereskedelmi vállalat anyagbeszerzője (szintén aktív kommunista már a hatvanas évektől), aki vállalatánál és ismerősei társaságában kis notesszal illetve jegyzetfüzettel járkált – pszichológiai nyomást gyakorolva – azt kérdezve, hogy kinek „mi a véleménye szeretett vezérünkről, Nicolae Ceauşescu elvtársról”.
3. A filmen is látható Pengő Zoltán (vagy másként „Cöce” vagy „a Légy”), a fenti kettő Németországban élő lányának közeli jó barátja.
Aki pedig mindezt összehozta: György Márta, azaz a fenti kettő lánya, aki a buddhisták vállán dobbantva jutott ki még a kilencvenes években Németországba. Gyerekkorában rettegtek tőle az osztálytársai, hogy mit mond el otthon… Jelenleg egy Müncheni buddhista meditációs központ bentlakója és állandóan fúrja nemzetközi szinten a nem az ő érdekkörébe tartozó, igazi, meggyőződéses váradi buddhistákat. Folyton intrikál és bomlaszt különböző fórumokon. Egyébként szüleinek Magyarországon, Becskén, az ottani buddhista központ mellett is segített összehozni egy ingatlant, hogy ne legyenek annyira exponált helyen itt Váradon, mert itt nagyon is ismerik őket az emberek…
Szöllõsi László írta:
2010.12.25 16:32
És csatlósaikat is ismerjük, bújjanak bármilyen álarc mögé…
Kelemen Sándor írta:
2010.12.25 16:36
Nemcsak ortodox szekus pópák vannak, hanem szekus “buddhisták” is.
Joó Tibor írta:
2010.12.25 16:43
A kommunizmus alatt voltak egész szekus családok, ahol már a gyermek is arra volt kioktatva, hogy figyelje a rendszer ellenségeit. Ezek mostanra átvedlettek a leg különböző egyházak papjaivá, tanítóivá. Mindenhova beépültek.
némethy imre írta:
2010.12.25 16:49
Az ilyen szekus népségek mindenhol csak bomlasztanak, meg akarják osztani úgy a nagyváradi magyarságot, mint a nagyváradi buddhistákat egyaránt.
Márton F Sándor írta:
2010.12.25 16:55
Koslatnak, leskelődnek, intrikálnak, lapítanak egy ideig, majd be-be nyomnak egy-egy logikailag nem ideillő mondatot csupán, hogy zavart keltsenek.
Joó Tibor írta:
2010.12.25 17:00
Ez az ő módszerük. Szekus szélhámos társaság!
Márton F Sándor írta:
2010.12.25 17:04
“Jutka”, neked mennyit fizetnek az elvtársak?
Pista - Bihar írta:
2010.12.25 18:30
Világosan emlékszem a hatvanas években egy május elsejei nagygyűlés alkalmával György elvtárs arról szónokolt, hogy: “A dialektikus materializmus az egyetlen haladó eszme. Szovjet elvtársaink fellőtték a Szputnyikot és semmiféle istent vagy egyebet nem találtak. A Kínai Népköztársaságban pedig a kulturális forradalom mozgalmával Mao elvtárs igyekszik felszámolni az ottani reakciósokat, a buddhistákat. A klérust világszerte kívülről vagy belülről fel kell bomlasztani. Ők a dolgozó nép szívének mételye.“
80-as évek fiatalja írta:
2010.12.25 18:55
Minket az iskolával vittek ki autóbusszal 1987-ben a bihari Menumorut napokra, amely egy nacionál-kommunista kényszerített tömegrendezvény volt. A konferáló az emelvényen következőt mondta:
- Cuvântează tovarăşul primsecretar de partid, preşedintele consiliului popular din Biharia, Gyorgy Károly -
Mire György Károly így folytatta: - Stimaţi tovarăşi! Mulţi ani trăiască ctitorul epocii noastre de aur, iubitul nostru conducător, tovarăşul Nicolae Ceauşescu! (…) -
Mi fiatalok összenéztünk és konstatáltuk egymásnak súgva: - Ha itt forradalom lesz, ennek a renegátnak is biztos jut majd egy lámpavas, ahogy elvtársainak jutott 1956-ban Budapesten. -
Nevettünk és élcelődtünk rajta, mi fiatalok, de valójában fel sem tudtuk akkor még fogni, hogy a kommunizmus milyen mélyen és hosszútávon tönkreteszi az emberek belső világát, jövőbeli generációk soraira is kihatva.
j. istván írta:
2010.12.25 19:06
Le kellene leplezni és mindörökre ki kellene zárni minden volt szekust a közéletből! A megvett csatlósaikat szintén!
Nagy Roland írta:
2010.12.26 00:37
A filmen megszólalók közül csak az egyik váradi születésű, de Kolozsváron él, a másik kettő szatmári illetve Szilágy megyei. Igazából semmi közük városunk buddhista életéhez. Csak megosztani jöttek a nagyváradi buddhistákat. A fentebbi hozzászólásokból is kiderül, milyen mögöttes érdekekkel egybefonódva…
lokálpatrióta írta:
2010.12.26 01:03
Ha Nagyvárad és buddhizmus, akkor Nagyvárad lakossága számára a Petőfi park 13 szám alatt található buddhista meditációs központ jut eszébe. Ugyanúgy, mint ahogy ha azt mondjuk, hogy Szent László templom, akkor a Szent László téri Istenháza, ha azt említjük, hogy Neológ Zsinagóga, akkor a Kossuth utcai impozáns épület, ha pedig Nagyváradi Buddhista Meditációs Központot, vagy másként Nagyváradi Gyémánt Út Buddhista Meditációs Központot mondunk, akkor kétség sem fér hozzá, hogy minden nagyváradi a Petőfi Park 13-ra gondol. Ez magától értetődő, mivel immár két évtizede része váradiságunknak. Becsületes, makulátlan jellemű, igaz magyar emberek, a szó legnemesebb értelmében valódi Nagyváradiak vezetik. Társadalmunk ismert és elismert tagjai.
András Kálmán írta:
2010.12.26 01:09
A többi buddhista csoportocska és közösségecske véleményem szerint egyértelműen csak megosztó törekvés. E felől nincs kétségem.
D. Ferenc írta:
2010.12.26 01:33
Igen, a Petőfi Park 13 a nagyváradi buddhistaság fellegvára. Sokan kedvelik és szimpátiával szemlélik azok közül is, akik nem buddhisták. Feleségemmel, a meditációs központtal szembeni Petőfi parkbeli padon váltottuk az első csókot még tizenöt évvel ezelőtt. Harmóniában élünk azóta is, mintha Buddha is megáldott volna minket. És biztos vagyok benne, hogy így is történt. A bejárati kapu melletti táblán már akkor is fel volt tüntetve magyar nyelven is e nemes intézmény, amikor még nem voltak annyira elterjedve a kétnyelvű feliratok.
Jutka írta:
2010.12.26 14:52
Jozsi mindig elszorakoztatnak a vicces soraid de ennyi szemelyiseg egy emberben szerintem mar koros. Valamint gerinces dolog lenne ha a neveddel is valalnad velemenyedet ha mar a becsuletessegrol es gerincessegrol papolsz.
Kovács Dániel írta:
2010.12.26 19:59
Az egyik szekusberenc megint kommental. Mindeg minden mogott valami Jozsit akarnak felfedezni vagy lattatni, igy probaljak bagatellizazni a valos tenyeket, amelyeket barki leellenorizhet.
d tamas írta:
2010.12.26 20:10
Szerintem a Petõfi parki központ vezetõjére céloznak, õt próbálják mocskolni, de primitív, dedós beszólásokon kívül nem tellik többre intelligenciájukból. Fáj nekik az igazság. Sáros egy szektások!
Kertész A írta:
2010.12.26 20:20
Szerintem a tárgyilagos és korrekt sajtó feladata lenne leleplezni a György-Pengő-Bojan szekus szektát, amely meg akarja osztani Nagyvárad buddhistáit.
aradi laszlo írta:
2010.12.26 20:40
Akárcsak a magyarságot...
Ágnes írta:
2010.12.27 13:25
Ha jól számolom, a Petőfi park 13. sz. alatti központ vezetője - azaz Józsi - 46-szor szólt hozzá. Ismerve őt, nem is csodálom: könnyű elképzelni, hogy túlméretezett, beteges egójának mincsoda sérelmet jelent, hogy nem róla és a centrumáról készült riport.
Az "elrománosítás", illetve a "szeku" témák bevetése önmagáért beszél: egy mélyen sérült embernek a kétségbeesett kapálózása, aki az aljasság semmilyen mélységétől nem riad vissza azért, hogy rögeszméjét propagálja.
"Erő és bölcsesség nyugalma..."- nos, ehhez képest én kenetteljességet, önimádatot, zsarnokságot, mások lenézését és sok-sok paranoid megnyilvánulást tapasztaltam ott.
A központ egykor valóban sok áldást kapott. Kár, hogy a jó energiákat folyamatosan fertőzi vezetőjének beteges kisugárzása.
Demeter Szabolcs írta:
2010.12.27 14:25
Megint egy egynevü illetö. Hasonló stílus mint Janka vagy Jutka vagy még egy-két korábbi (bármilyen nicknevet is használ éppen). Olyan valakiről vagdalkozik, aki lehet, hogy még nem is látta ezt az oldalt, illetve az itt folydogáló kommentárokat. Másrészt pedig sok (valós vagy látszólagos)Petőfi parki szimpatizáns is irogat itt, de nem biztos, hogy 100 százalékban a Petőfi parki központ véleményét képviseli.
Lengyel Tibor írta:
2010.12.27 14:37
Meggyőződésem, hogy az a paranoid, aki mindenkiben csak azt a bizonyos „Józsit” látja. Ez egy konstatált tünet, csak az nem látja aki nem nézi vagy nem akarja. Beteges és szánalmas. Lehet az is, hogy egy unott, elkényeztetett kölyök vagy egy megkeseredett lógóorrú vénkisasszony próbál belekötni a Petőfi park 13-i központ vezetőségébe, akik sikeres megbecsült emberek.
igazságszerető írta:
2010.12.27 15:02
A tény az tény, a komcsi aktivista és propagandaagitátor az komcsi aktivista és propagandaagitátor, a volt párt elsőtitkár és helyi kiskirály az volt pártelsőtitkár és helyi kiskirály, a vörös pribék az vörös pribék, a szekus az szekus. Utána lehet járni habzószájú vagy éppen nyalós beszédeinek és emberiesség elleni cselekedeteinek korabeli újságcikkekből (Fáklya, Előre, Crişana, Scînteia, stb.) polgármesteri hivatalok, megyei tanács archívumaiban, a Nemzeti Levéltárban illetve a CNSAS-nél. Nem jó ha nem nevezzük nevén a dolgokat. De szép számmal tudnak beszélni a földijeik is. A közéletet csak így lehet megtisztítani. A szélhámosok igenis legyenek megnevezve! Azt is elhiszem, hogy ez fáj nekik. De inkább nekik fájjon, mint a félrevezetett, bepalizott embereknek.
Nyárádi Attila írta:
2010.12.27 15:36
Egyedül a Petőfi parkiak feddhetetlen, becsületes magyar emberek, engem csak az ő központjuk érdekel. Nem a lelepleződés miatti kínjukban mocskolódó szekus csalók!
Ott voltam a Petőfi park 13-i központ vezetője, Kádár József 2006-os Varadinum rendezvényi előadásán, amit Kőrösi Csoma Sándorról tartott az Ady Endre Kulturális Központban. A helyi közszállítási vállalat (OTL), mint támogató, két ingyenes külön buszjáratot is indított a rendezvényre a Szent László térről. Kádár József azóta is rendszeresen gazdagítja városunk kulturális életét érdekesebbnél érdekesebb kulturális, állampolgári jogi, helytörténeti és természetesen buddhista előadásokkal. Sokoldalú, feddhetetlen jellemű ember, aki önzetlenül segít másokon. Azt hiszem versei is jelentek meg nyomtatásban. Ismert nagyváradi közéleti személyiség.
Ágnes írta:
2010.12.27 15:37
Igazságszeretőnek: a szélhámosok legyenek megnevezve, igen, csakhogy a te állításaidnak semmi de semmi közük nincs e riport szereplőihez. Nemlétező kapcsolatokra mutatsz rá és talán még el is hiszed mindezt. Félelmetes, hogy hogyan próbálsz csúsztatni, összemosni és manipulálni. Meditálnál inkább, habár rajtad lehet hogy már az sem segít.
A másik két alteregód válaszainál szánalmasabbat és hiteltelenebbet még ha akarnék sem tudnék írni. Szedd már össze magad :))
Nagy István - nyugdíjas írta:
2010.12.27 15:48
A 2006-os Csoma-előadáson jelenlevők mondták, hogy az adott rendezvényre beült a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja is, aki éppen Nagyváradon tartózkodott. A végén odalépett Kádár Józsefhez és gratulált neki a színvonalas előadásért. Kádár József talán fel sem fogta, hogy ki is gratulált neki. A közönség hívta fel a figyelmét, hogy az a kolozsvári magyar főkonzul volt.
Páll Tímea írta:
2010.12.27 15:58
Ágnesnek: Arany János sorai jutnak eszembe, amik valahogy így szólnak: Ágnes asszony a patakban a ruháját mossa mossa / Fehér leplét, véres leplét a hab elkapdossa...
Aki a fentebbi hozzászólásokat is figyelmesen elolvassa, annak világosabbak az összefüggések a Napnál.
Páll Tímea írta:
2010.12.27 16:03
Példának okáért "tényfeltáró" hozzászólása és a többi.
Lovas Laci írta:
2010.12.27 16:09
Mondhat bárki bármit a tény az tény, a duma meg csak duma. A magyarázkodás szekusrészről csak négermosdatás.
NEZELODO írta:
2010.12.27 20:36
???????????????????????????????
TUNDE írta:
2010.12.27 20:58
ENGEM IS ERDEKEL A BUDDHIZMUS,TOBB KONYVET IS ELOLVASTAM ES NAGYON SZIMPATIKUSNAK TALALTAM EZT AZ ELETSZEMLELETET,DE AMIT ITT OLVASTAM EZEKET A VISSZAS HOZZASZOLASOKAT MEGDOBBENTETT!EN AZT HITTEM A BUDDHIZMUS NEM DISZKRIMINAL HANEM BEFOGAD MINDENKIT ,ROMANOKAT ,MAGYAROKAT,NEGEREKET EGYARANT ES NEM VAGDALKOZIK A MULTAL.
Timi írta:
2010.12.27 22:43
Kedves “NEZELODO” és “TUNDE” az interneten a tiszta nagybetűvel való írás kiabálást jelent illetve figyelemelvonás célját szolgálja, ezért azt minősíti aki így ír. Bocsi és puszika. Legyetek jók.
Diószegi Áron írta:
2010.12.27 22:56
Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szűrőkön keresztül jutnak el hozzánk a tanítások. Csak egy olyan közösségtől lehet tanulni akiknek nem tölti el a tudatát valami sötét homály és fokozott terheltség a múltból, ami sajnos a jelenre is kihat. Igenis tisztába kell tenni a dolgokat, légvárakra nem lehet építkezni. Mindent a felszínre kell hozni, sajnos Ázsiában is vannak olyan buddhisták, akik lepaktáltak a kínai kommunistákkal és korrumpálták az tanítás-átadási vonalat. Van olyan magát újjászületett lámának nevező illető, akit a kommunista kormány emberei választottak ki és a CCTV (China Cable TV) híradójában bejelentette, hogy szorgalmasan fog tanulni és hűen szolgálja a Kínai Kommunista Pártot. Az ilyenekben nem lehet megbízni. Az ehhez hasonló dolgok sajnos nem a múlt, hanem nagyon is a jelen. Sajnos nyugaton is, különböző köntösben. Így logikus, helyi szinten sem engedhetjük meg a mismásolást. Egyszerűen arról van szó, hogy a Petőfi park 13 egy megbízható és minden szinten tiszta hely és valódi buddhista meditációs központ főként mivel nem kétes elemek irányítják, hanem nagyon is közismert, közkedvelt emberek. Nincsenek sunyi pénzszerzések vagy mögöttes szándékok, teljes átvilágíthatósággal és átláthatósággal működnek. Az én véleményem az, hogyha ők nem léteznének, reménytelen lenne a nagyváradi buddhizmus helyzete. Ez a tapasztalatom.
B. József írta:
2010.12.27 23:30
Egyébként a Petőfi park 13-i Gyémánt Út Buddhista Központban a meditációk három nyelven folynak. Főként magyarul, mivel a tagság többsége magyar, de ha megjelennek románok, akkor románul is. Sőt angolul is vannak meditációk, ugyanis a Nagyváradi Egyetem diákjai közül bizony van amikor az Afrika partjaihoz közeli Mauritius szigetéről származók közül is ellátogatnak, de Sri Lankaiak is szoktak jönni a meditációkra. Igazi nemzetközi meditációs központ. Modern és befogadó. Vezetői ugyanakkor magyarságukat is felvállalják. A 16. Karmapa Láma, Randzsung Rigpe Dordzse mondta: “Az emberi világ legnagyobb szenvedéseinek egyike, ha valaki a nemzetiségi hovatartozás-tudatát elveszíti. Senkit se bántsunk meg vagy nyomjunk el azért mert valamely etnikumhoz tartozik, meg kell adni mindenkinek a lehetőséget, hogy saját anyanyelvén boldogulni tudjon.”
E. Árpád írta:
2010.12.27 23:43
Igen, ez az! Szerintem Kádár Józsefék a Petőfi park 13-ban jól csinálják a dolgokat, pontosan, amint B. József leríja. Úgy van láttam, ezt tanítják és e szerint is élnek. Aki kételkedik, győződjön meg róla saját maga.
Ács Sándor írta:
2010.12.28 00:52
Vannnak itt a kommentárok között nagyon inspiráló mondatok, mint a legutóbbiak. Egyesek azonban sajnos nem az igazságot keresik, hanem mindenféle szóvirágokkal vagy inkább szótövisekkel arra próbálnak rámutatni, hogy a reakciós “Józsi” leselkedik minden – egyébként teljesen valós tényeken alapuló – őket ért kritika mögött vagy éppen Petőfi park-dicséret hátterében. Aki nem a szájuk íze szerint ír az mind az ellenség, a “Józsi”. Az új „kulák” vagy új „Klein a libás aki mindenért hibás”. Tipikus securitatés dehonesztáló módszer.
Kovács Ibolya írta:
2010.12.28 01:10
Mondhatnak bármit, Kádár József nem ereszkedik le az ő szintjükre. Egy nagyformátumú buddhista vezető. Azokat, akiket csak a pénz érdekel és személyes ambíciók fűtik nagyon idegesítheti, példának okáért az is, hogy a 2007 augusztusában Nagyváraon a Bodola Gyula városi stadionban megtartott István a király megakoncerten Kádár Józsefet és feleségét Tündét a díszlelátón látták, ahol Pete István szenátor valamint Tempfli József római katolikus megyéspüspök mellett foglaltak helyt, mert bizony oda szólt a protokollmeghívójuk. Magam is láttam.
TÜNDE írta:
2010.12.28 16:16
KEDVES TIMI EZ IS VOLT A CELOM FIGYELEMKELTES, HOGY A BUDDHIZMUS NEM ERROL SZOL AMIT TI CSINALTOK ! EGY IGAZI BUDDHISTA NEM IGY NYILVANUL MEG !
Kertész Andrea írta:
2010.12.29 14:23
Egy biztos, hogy Te, kedves tisztelt Tünde nicknevet használó, nem tudod, hogy nyilvánul meg egyáltalán egy kulturlény, nemhogy egy buddhista. Még ha azt állítod is, hogy olvastál pár könyvet a buddhizmusról, ez nem látszik a viselkedéseden. Az Internet etikett vagy netikett szabályai szerint nem „kiabálunk” tiszta nagybetűkkel írva. Ezt ma már még egy elemista kisdiák is tudja. Ahogy egy rendezvényen, vagy bárhol sem ordítjuk el magunkat, hogy másokat túlkiabálva adjunk hangot véleményünknek. Bocs, de ezt el kellett mondani. Szép és kellemes délutánt!
ANNA írta:
2010.12.29 22:19
Szegyeld magad Jozsi,te buddhistanak nevezed magad?En egy gerinctelen feregnek nevezlek,te mar klinikai esett vagy,a hazudozasaiddal es a Petofi Parki nem letezeo"millio tagu kozosseggel".Szegyen folt vagy a Varadi buddhizmus arcan.Kezeltesd magadat.
ANNA írta:
2010.12.29 22:28
Aki sajat magat "nagyformatumu buddhista vezetonek"kiabalja ki magat mas nev alatt az szegyent hoz Lama Ole munkajara,es ne merd alitani hogy nem te irtad ezt sajat magadrol,szegyeld magad,te beteg elmeju!Lama Ole kijelentette hogy Peter es Cristina az O kepviseloje Varadon,hat tarsd magadat ehez,es ne merd Cristinat bantani,csak mert "tori"a magyart,egy tiszteseges feleseg es anya,ha nem mast ezt tiszteld benne,ecceruen azt hogy egy holgy.Es ne merd a Lama munkajat alla vagni a sok beteges,kitalalt szovegeidel,ellege van mindenkinek beloled es a hazugsagaidbol.
Gruber B. Istvan írta:
2010.12.30 12:31
Sziasztok...
szomorú amiket írtok, egyetlen hozzászólással szeretnélek Titeket rávenni arra, hogy ne fikázzátok egymást semmiképp sem. A Ti helyzetetek, jövőtök sokkal fontosabb annál, hogy viszálykodjatok - ami mint tudjuk, főbenjáró vétség mifelénk.
Aki Ole tanítványának tekinti magát, tudja mit kell tennie. Józsi, rád is vonatkozik ez, rám is, mindenkire. Adjatok időt egymásnak, szükség van rátok. Kérlek, gondoljátok át, legyen ez ajándék Ole számára is.
A legjobbakat nektek - istvan
Lélekbúvár írta:
2010.12.31 01:24
Kedves magatokat buddhistáknak beállító emberkék, „ANNA”, „Jutka”, „Tunde” és társai - a való világban létezzetek bár több vagy egy fizikai testben!
Pszichológusszemmel tekintve az, hogy mindég minden mögött egy bizonyos Józsit kerestek eléggé világosan látszik, hogy ez részetekről egy direkt beállított lejáratási kampány része egy ilyen vagy hasonló nevű illető ellen. (Az általatok célkeresztbe vett személy lehet még nem is látogatta meg ezt a portált, nemhogy hozzászólt volna.) Ez az első magyarázatom viselkedésetekre.
A második lehetséges ok, ami valószínűleg mélyebben gyökerezik terápiaigényes tudatotokban, az, hogy AUTIZMUSotokból fakadó mentális fixációban szenvedtek. Ajánlom, nézzétek meg az Esőember című filmet. Magatokra ismerhettek benne.
TI csak menekültök az élet elől, még a Petőfi Park 13 szám alatti meditációs központ tagjai és vezetői már letettek valamit Nagyvárad szellemi életének az asztalára. Mint ahogy már sokan megemlítették - ismert közéleti személyiségek. Ez nagyon frusztrálhat benneteket és önigazolásként hivatkoztok erre vagy arra, próbáltok valami mögé bebújni, de városunk lakossága számára ez nem mérvadó és úgyis hiteltelen. A Petőfi parkiak értékteremtők, értett személyiségek, saját életük irányítói. Egyszóval egészséges emberek. Nagyvárad magyar értelmiségi rétegei őket ismerik el, mint a buddhizmus hiteles képviselői. Bármely láma büszke lehet rájuk és szerintem az is. Ezt a tényt nem kisebbítheti, semmilyen részetekről történő kiss-sebbítő szándék vagy csúsztatás.
Ahogy a román hölgyet, bizonyos „Cristina”-t dicséritek, oly módon, hogy egy „tiszteseges feleseg es anya” egyszerűen Torgyán Dr. ’90-es évekbeli demagóg szövegeire emlékeztet. Belső világotok igen egysíkú és patológiás tünetekkel terhelt.
N Hunor írta:
2010.12.31 02:00
Ismerem ezt az Ada Cristina Bojant. Bár mutatni akarja, hogy mennyire nyitott, mivel vegyes házasságban (vagy legalábbis kapcsolatban) él, és gyermeke apja magyar, tudom, és tapasztaltam, hogy valójában legbelül mélységesen elvakult és soviniszta. Szívből gyűlöli a Petőfi park 13 szám alatti Nagyváradi Gyémánt Út Buddhista Meditációs Központ magyarjait. Mindent elkövet, hogy szétbomlassza a nevezett központot. Alattomos, intrikus magyargyűlölő, párja pedig egy gyenge ember, de szintén szeretne nagyra nőni, mint Ezopus tanítómeséjében a béka.
Szabó Előd írta:
2010.12.31 02:14
Fröcsögő gyűlöletüktől indítva ezek az inkvizícióra emlékeztető viselkedésű szektások legszívesebben máglyán megégetnék a Petőfi park 13-i eredeti nagyváradi buddhista közösség vezetőit és tagjait.
Hunor írta:
2010.12.31 02:43
Az Ada Cristina Bojan és Peter féle szekta deviáns viselkedése érthető ha Securitates hátterüket szem előtt tartjuk. A tényekre és a háttérre világosan rámutat –tényfeltáró– 2010.12.25 16.28 –i hozzászólásában. Lásd ott.
váradhegyaljai szomszéd írta:
2010.12.31 06:07
Azt a bizonyos váradhegyaljai elvonulási központot sokan a Fagetului utcábol es a környékröl csak úgy nevezzük: SZEKUSTANYA
Hajdu Árpád írta:
2010.12.31 07:03
Ahelyett, hogy bomlaszt és megosztja a nagyváradi buddhistákat, jobban tenné, ha hazamenne szülőföldjére Bojan, az osán!
SzabóTomi írta:
2010.12.31 07:15
meg a többi díszpéldány a gáskájából...
Horváth Ernõ írta:
2010.12.31 07:23
Hagyatkozzunk csak a tényekre. A szekusháttér éppen elég botrányos! Meg még sok más minden...
Birinyi Jutka írta:
2010.12.31 14:10
Nagyok kulonos hogy a hozzaszolasokban szereplo temerdek ember szamunkra ismeretlen de rolunk ok velemenyt formalnak ismeretlenul. Ennek ket oka lehet az eggyik ami a leg valoszinubb hogy ezen nevek mogott egy ember all, masik oka viszont ha ezek a hozzaszolo emberek valosak akkor valaki altal befolyasolva torz informaciok reven vagdalkoznak. Ha ezek a hozzaszolok valobban leteznek ugy nyitottak vagyunk a veluk valo megismerkedesre de amennyiben a kedves Jozsik all mogottuk gondolkozzon el azon hogy miert kell kitalaljon maganak baratokat es szangatarsakat. Erre megadhatom a valaszt is. Azert mert nem jar oda senki amit viselkedesenek koszonhet.
Balogh Klára írta:
2011.01.02 00:28
Kedves paranoid, immár családnevet is használó illető („Birinyi Jutka” vagy akárki), fogadjunk, hogy jelenlegi „Józsi” –tól való félelme előtt Dracula üldözte, Frankenstein szőtt ön ellen összeesküvést, Napoleon akart magácskával pajzánkodni, de Lord Wellington szerencsére még idejében közbelépett.
Figyelõ írta:
2011.01.02 00:46
Szerintem a szekus szekta tagjai biztos drogoznak is.
T. Éva írta:
2011.01.02 01:04
E felől nincs kétségem. Gyakran hangoztatják, hogy nem is igazi buddhista az aki legalább egyszer ki nem próbálja legalább a könnyü drogokat.
igazságot kimondó írta:
2011.01.02 02:59
Tudomásom van róla, hogy 2001-ben a Petőfi park 13-szám alatti meditációs központ vezetősége kiutasított egy borbélyt, amiért a drogok kipróbálását reklámozta. Ott az ilyen aberráció nem megengedett.
A borbély azzal fenyegette meg a Petőfi parkiakat, hogy egy másik közösséget fog csinálni barátaival. Ez a csoport tovább szakadt és vált ki belőle a filmen látható sokadik csoportocska. Előnyt maguknak abból próbáltak kovácsolni, hogy felvették a kapcsolatot lobbyzást és kéz-kezet mosást remélve a szekus-komcsi György család egy németországi buddhista központban élő kisleánykájával, aki egykoron a Ceauşescu rendszerben iskolatársairól és azok szüleiről is jelentett. Nevezett György Márta, a forradalom után a nagyváradi MIDESZbe (Magyar Ifjúsági Demokrata Szövetség) is megpróbált beépülni, de ott idejében leleplezték és kidobták. Majd egy németországi buddhistával kötött névházasságot és beépült egy ottani buddhista szervezetbe. György elvtársék-elvtársnőék nevén van az úgynevezett váradhegyaljai elvonulási központ.
Szép kis koalíció! Drogosok, szekusok, mindenkire káros közösségbomlasztók. Ez az igazság, a színtiszta igazság!
Tárgyilagos írta:
2011.01.02 04:38
Már 1996-ban, is szervezkedett a György elvtárs-banda, hogy úgymond kiüsse, vagy legalábbis gyengítse a Petőfi parki 13-i központot. A György szekus népség, saját embereik vezetésével akart bejegyeztetni - határon túli segédlettel - egy buddhista szervezetet (akkoriban nem a bíróság, hanem a városi tanács kellett jóváhagyja valamely civilszervezet bejegyzését), de szerencsére ezt az akkori Nagyváradi Városi Tanács RMDSZ-es frakciója, élen a kiváló jogásszal és egyetemi tanárral, Dr. Király Ernővel, megvétózta és így megakadályozta. Bizonyára látták a feltüntetett neveket. Persze azóta Nagyváradon több buddhista közösség, valamint ezekből kiszakadt töredék-csoport jegyeztetett már be egyesületeket, „hogy legyen kerek pecsétjük”, tudják lefedni magukat, hogy ők nem kóklerek, no meg tudjanak adó két százalékokat jóváírni, pénzekre szert tenni esetleg több csatornán is keresztül, eltartva a kis pereputtyot. Akik azonban bizonyíthatóan nem a pénzre utaznak, azok a Petőfi park 13-i buddhista közösség. Vezetőségük állandó jelleggel csak ad és adni akar nem elvenni. Őket a meggyőződés és az őszinteség motiválja nem pedig a kapzsiság.
ANNA írta:
2011.01.03 14:37
A Petofi Park-on nincs mit gyengiteni,mert ecceruen nem letezik.Enyi.Tenyek:Lama Ole nem adta aldasat hogy kepviseljek,csak PETER ES KRISZTINA,kepviselheti a Lamat Varadon.Induljunk tehat innen.Tiszta lap,a LAMA KERESE,ugyhogy kedves "vezer"Jozsef NULA az egesz amitt osszehordol.Elmegyogyintezet:str.LOUIS PASTEUR,ott probalkozal.OM MANI PEME HUNG-es sokat mantrazzal,hatha segit,tudod,tisztitja a szenyezodeseket,es sok OM BENZA SZATO HUNG,ez is segit-hatha sikerul .Drukkolunk neked.
költő írta:
2011.01.04 16:24
Anna-Jutka vagy akárki,
Itt az idő már belátni,
Nem hülye a város népe,
Lelepleződtetek végre!
Pincsikutya szűköl, ugat,
Tények ma már itt az urak!
verselő írta:
2011.01.04 17:04
Petőfi park tizenhárom,
Beteljesült igaz álom
Nagyváradi már mind tudja,
Buddha áldott, jó központja

Bárki mondjon róla bármit
Majd húsz esztendeje, áll itt!
Ötven év múlva is itt lesz,
Szekus-szektás, csak irígykedsz!

Petőfi park áll mint szikla,
Nem fogja őt latrok szitka
Tiszta hely az, semmi kétség
Irígyli a szekus népség
Rímfaragó írta:
2011.01.04 17:17
Dohos pincék, blokklakások
Ott őrjöngnek a szektások
Hegyaljai gagyi trükkök
Szekusbanda, drogtól függők
Kor Kinga írta:
2011.01.05 11:28
Nagyszerű versek, körülbelül ez az a színvonal, amit a Petőfi park 13 sz. alatti „központ” nyújt. Csak így tovább! (Mosolyognék, de valójában nincs kedvem. Ez az egész inkább elszomorító.)
Balogh Andrea írta:
2011.01.05 15:32
Kedves Kor Kinga, ritka, szép irodalmi neved van. Legutóbb a Napfény íze című filmben hallottam. Úgy látszik te is megihletődtél a költészetibe átcsapó hangulattól. Az is könnyen kikövetkeztethető, hogy szoktál tévét nézni.
Ha megbocsájtasz, a humorérzékeden azért van még némi csiszolni való…
Németh Ilona írta:
2011.01.05 15:47
Képzeljétek, lássunk csodát, a másik szektás ismer két mantrát! Szenzációs intellektuális teljesítmény óvodás szintű -típusú mondatai közzé biggyesztve. Megállapítható: legalább ismeri a Copy/Paste funkciót a számítógépen.
B. Csilla írta:
2011.01.05 16:03
A Petőfi park 13 szám alatti Nagyváradi Buddhista Meditációs Központ vagy más néven Nagyváradi Gyémánt Út Buddhista Meditációs Központ tagjainak jó a humor érzéke, mindég tudnak viccelődni.
Szilveszterkor is volt egy nagyszerű összejövetel náluk. Rengetegen voltuk, oldott, kulturált és természetes módon jó hangulat fogadott mindenkit. Sokat nevettünk, jól és színvonalasan szórakoztunk. Nagyszerű közösség, ajánlom mindenkinek!
Tóth László írta:
2011.01.05 16:13
Amellett, hogy a Petőfi park 13-i buddhista közösség és meditációs központ tapasztalt, jó buddhista gyakorlók által van szervezve és vezetve, egy nagyszerű, őszinte és igaz baráti társaság is. Általuk a buddhizmus vá
rosunkban stabil alapokon áll.Szerintem a Petőfi park 13-i meditációs központ 100 év múlva is fennmarad.
szenvedő írta:
2011.03.08 07:12
A budhizmust be kell tiltani!engem több mint 11hónapja 1nepáli szerzetes zaklat h legyek budhista1Szöghaj rimpocsénak hivják néha jön magyarországra,Segitségére van a soproni budhista "közösség" Váradi Gabriella Kondor Ildiko és Demuth János,Ma anyám arra ébredt h bögök a fürdökádba a lelki terror és a fizikai fájdalmak miatt.megismétlem 11hónapja a nap 24órájában a szomszédaim hallják összesen 14en. ha kell név szerint megnevezem öket.a budhizmust be kell tiltani állandóan a régi emlékeimmel zaklatnak segitséget sehol sem kapok némelyik kábitószeres engem zsarolnak a családdal és h tönkre teszik az életem el akarnak választani a családomtol.
en írta:
2018.07.11 11:37
Bombiketol (Kadar Jozsikatol) es Tunciktetol mindenki undorodott. Szo szerint a frasz kerulgetett mindenkit, amikor kozeledni lattuk oket "A Tanya" iranyaba. Budosek, mosdatlanok, szagosak voltak mindig. Kirugtak oket a varadi egyetemrol, ezutan palyaztak meg a Pest-i Jogi Egyetemet. .... ahh, annyi mindent tudnek irni ... fasz kivan ezzzel a sok ismeretlen nevvel, egyedul Bonyhai Petin csodalkozom - akinek anno koze nem volt az egeszhez - mar ha arrol van szo, akire en gondolok
Partnereink:
 
nagyvárad videoportál  | 2014
powered by EMERiGOS
web design